Moriko Mori – Ponovno rodjenje

Kraljevska akademija (Royal Academy) u Londonu je tokom prosle zime i ovog proleca imala prilike da predstavi radove Mariko Mori u novom prostoru namenjenom za umetnost i arhitekturu u Burlington Gardens-u.

Ponovno rodjenje” je najveca znacajna izlozba japanske umetnice Mariko Mori u Londonu za zanjih 14 godina. Izlozeni radovi su njeni najznacajniji radovi zadnjih 11 godina a takodje i radovi specijalno radjeni za ovu izlozbu. Izlozba pocinje i zavrasava se umiranjem i rodjenjem zvezde, zivotnim ciklusom koji se provlaci kao najbitnija tema ove izlozbe. Radovi su radjeni u raznovrsnim medijima: fotografiji, crtezi na papiru, zvucni radovi, skulpture i velike instalacije u okruzenju koje navodi na kontemplacjiu.

Izlozba je postavljena u bliskoj saradnji sa umetnicom i vremenski je uklopljena sa zimskim solisticijom (najkracim danom u godini kada je sunce najdalje). Prema starim kalendarima ovogodisnji solisticij obelezava kraj sveta kakav postoji i rodjeje nove ere.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>